Hveteøl

Hveteøl er en type ale som har sine røtter i tysk og belgisk ølproduksjon. Hveteøl er brygget med hvetemalt i tillegg til byggmalt. I Tyskland kreves det at ølet inneholder minimum 50 % hvete. I følge tysk lov må ølet være overgjæret, og selv om det ikke er lovfestet andre steder, er dette likevel vanlig.

Hveteøl deles vanligvis inn i to hovedkategorier: weissbier og witbier.

Tysk weissbier
Tysk weissbier
Wikipedia (CC BY-SA)

Weiss og wit betyr ”hvit” på henholdsvis tysk og belgisk. Årsaken til at disse øltypene kalles ”hvit” er ukjent, men man har flere teorier. Mange mener det er fordi hvete er weizen på tysk, og weiss er en sørtysk dialektform av dette ordet. En annen forklaring, er at øl som er overgjæret får skum som er mye hvitere enn undergjæret øl.

Weissbier

Weissbier stammer opprinnelig fra Bayern i Tyskland. Weissbier kan igjen deles inn i flere kategorier: hefeweiss, kristallweiss, dunkel hefeweiss og weizenbock.

  • Hefeweiss er ufiltrert hveteøl (hefe er tysk for gjær), og er derfor grumsete. Hefeweiss-øl har lavt humleinnhold, og er mindre bitter enn andre typer øl. Smaken på en typisk hefeweiss kan oppleves som bl.a. nellikk, banan, eple, tyggis eller vanilje.
  • Dunkel hefeweiss er forholdsvis likt vanlig hefeweiss-øl, men er noe mørkere og har høyere alkoholinnhold.
  • Kristallweiss filtreres for å fjerne gjær og gjærproteiner, noe som fører til at disse øltypene er mye klarere enn hefeweiss. Derav navnet kristallweiss (tysk for ”krystallhvit”).
  • Weizenbock er en noe sterkere variant av dunkel hefeweiss. Disse øltypene smaker gjerne mer av krydder.

Witbier

Witbier brygges hovedsakelig i Belgia, men det forekommer også i bl.a. Nederland. Disse øltypene er hvitere enn weissbier, særlig når de er kalde. Dette kommer blant annet av at de inneholder noen hveteproteiner man ikke finner i weissbier.

Witbier stammer fra middelalderske øltyper som vanligvis ikke ble brygget med humle. Humlen ble tidligere erstattet med en rekke forskjellige krydder samt en urteblanding (”gruit”). Nå for tiden inneholder ”gruiten” koriander, appelsiner, pomeranser og humle. I tillegg til hvetemalt, kan man også benytte hel hvete for å brygge witbier.

Witbier smaker som humle, og nytes best om sommeren. Det er også mulig å finne witbiers med fruktsmak.

Anmeldelser

Paulaner Dunkel Tyskland - 5,3 % alkohol

Paulaner Dunkel er et typisk dunkel hefeweiss-øl. I det man får den i glasset, ser man at fargen er en blanding av rød, oransje og brun.
Ølet var grumsete, og skummet var fyldig og godt, slik en ekte weissbier skal være. Man kunne kjenne et hint av tyggegummi i ettersmaken, men den varer ikke overdrevet lenge.
Alt i alt et svært godt øl, som lever opp til forventningene for et dunkel hefeweiss-øl.

Kilder: Norsk Wikipedia, Engelsk Wikipedia (1), Engelsk Wikipedia (2) og Beeradvocate.