E. C. Dahls juleøl
E. C. Dahls Juleøl. brostad (CC BY)

Juleøl

Juleøl (eller julepils) er et øl som blir solgt i forbindelse med julen. Juleøl er ofte mørkt, og tradisjonelt sett et øl med høyt alkoholinnhold. Da det ble forbudt å selge sterkøl i butikk, produserer de fleste bryggerier også juleøl med 4,7 % alkohol for salg i butikk. For å få tak i de sterkere variantene, må man nå på Vinmonopolet.

Man har brygget juleøl i Norge helt siden vikingtiden. Inntil for et par hundre år siden, hadde alle store gårdsbruk med respekt for seg selv sitt eget bryggeri, og det var forventet at disse gårdsbrukene brygget øl til jul og delte med naboer. Tidligere ble folk som ikke brygget sterkt øl til jul straffet av kirken. Dette fordi julen har tatt til seg flere gamle hedenske skikker. Jol var en hedensk fest som har sitt opphav i førkristen tid, der brygging av øl var en sentral del av forbredelsene. Dette med å drikke øl i julen er opprinnelig en norrøn tradisjon, og besto fortsatt etter kristningen av Norge fordi folk nektet å gi avkall på den.

Tidligere sa man faktisk at man skulle ”drikke jul” i stedet for å ”feire jul” av den grunn at maten var mindre viktig enn ølet for julen.

Kilder: Norsk Wikipedia og Forskning.no.