Lager

Pilsner Urquell
Pilsner Urquell, tsjekkisk pale lager.
Wikipedia (GNU FDL).

Lager er et begrep for øl som er undergjæret. Dette medfører at vørteren blir nedkjølt til 7˚C før man tilsetter gjæren. Deretter blir temperaturen hevet til 12˚ før den igjen blir senket til 7˚. Dette er en prosess som tar mellom 8 og 12 dager. Ølet skal nå lagres på 0˚ i alt fra en måned til et halvt år, basert på hvor sterkt ølet skal være. Sterkere øl krever lengre lagringstid. Ettergjæringen er for at de siste restene med sukker skal omdannes, og for at det skal dannes kullsyre i ølet. Til slutt skal man filtrere vekk gjærsoppen, og ølet er klart for servering Undergjæret øl har lang holdbarhetstid, og kan lagres i flere måneder uten at smaken forsvinner.

De mest populære typene er pale lager og pilsner. En lager er typisk lys, er lettdrukket og har en mild smak. Grunnen til at lyse lagere har en mild smak, er fordi gjæringen foregår under kaldere temperaturer enn ales. Dette medfører at gjæren produserer færre estere og fenoler. Alen får nemlig sin kryddersmak og fruktighet derfra. Det finnes dog mørke varianter, blant annet baltisk porter og såkalte dunkel lagers, som er mørke, tyske lagere. Disse variantene har ofte en sterkere smak.

Lagere kan variere veldig i alkoholinnhold. Den typiske pilsneren kan inneholde 3,7 % eller 4,5 % og man kan finne bokkøl som inneholder hele 14 % alkohol.

Kilder: Norsk Wikipedia og Engelsk Wikipedia