Mjød

Mange tror at mjød er et annet (gammelt) navn på øl, men dette er altså feil. Vikingene drakk både mjød og øl. Mjød var for overklassen da honning var en luksusvare som i hovedsak måtte importeres fra utlandet, mens øl var drikken for menigmann.
Mjød er honningvin, og lages ved å blande honning med vann og la dette gjære. Som oftest bruker man vingjær, men spesiell mjødgjær finnes også.
Mjød kan være søt eller tørr, og med eller uten kullsyre. I tillegg til ren mjød finnes det også diverse varianter som lages med andre ingredienser i tillegg til honning, som på engelsk kalles hhv. braggot (med malt), melomel (med frukt), cyser (melomel med epler), pyment (melomel med druer), metheglin (med krydder/urter) og hippocras (pyment med krydder/urter).

Bilde av mjød
Tysk mjød, "Met", i flaske og glass.
Wikipedia (CC BY-SA)

Mjød var særlig vanlig i bruk i Nord-Europa der det var vanskelig å dyrke vindruer. Mjød var en festdrikk, mens man drakk øl til hverdags.
I Norge og Skandinavia forbindes drikken med vikinger og vikingtida, men allerede i antikkens Hellas hadde man en alkoholholdig drikk som var laget av honning.
Over hele verden kan man finne ymse lokale former for mjød, og mange steder kan man fremdeles finne en levende tradisjon for drikken. Det kan likevel være viktig å huske på at de fleste av disse bærer få, eller ingen, likhetstrekk med det norrøne mjødet, og det vi her til lands forbinder med ordet.

Brygging av mjød

Dersom du er interessert i brygging av mjød, kan det lønne seg å bruke litt tid på internett før du setter i gang.
Det finnes en rekke oppskrifter, og de fleste av dem er nokså forskjellige selv om de baserer seg på de samme grunnprinsippene. Ta kontakt med folk som allerede brygger mjød, og ta lærdom av deres råd og erfaringer.
Kalles mjødforum er et svensk internettforum med mange aktive og hjelpsomme medlemmer. Dersom du er ute etter et mjød som ligner mest mulig på det vikingene drakk, kan det lønne seg å bruke skandinaviskspråklige oppskrifter.
En god oppskrift finnes på sida Arild Hauges runer. Den minste detalj i bryggeprosessen kan være avgjørende for både smak, alkoholprosent og konsistens, så det er bare å prøve deg fram.
Etter hvert vil du finne din egen vri, og gjøre det som passer best for deg og din smak.

Kilder: Norbrygg og Wikipedia.