Stout

Stout er en type ale som opprinnelig stammer fra de britiske øyer, og er tilnærmet svart i fargen. En stout er overgjæret og er laget av brent malt eller bygg, humle og vann. Ordet stout betyr sterk, og hadde tidligere et alkoholinnhold på 7 – 8 %. Dette er ikke nødvendigvis tilfelle i dag.

Guinness
Guinness, irsk stout
sami73 (CC BY-SA)

Man kan dele inn stouts i en rekke undergrupper.

Tørr eller irsk stout

Dette er kanskje den meste kjente typen stout, hovedsakelig på grunn av Guinness’ stout. Guinness stout er et tørt øl, med en viss brent smak. Dette kommer av at ølet er brygget på brent bygg.

Søt stout

Søt stout er en type stout som har sitt opphav i London. Disse øltypene blir tilsatt melkesukker (laktose) som søtningsmiddel, og het derfor tidligere melkestout. Søte stouts brygges ikke på brent malt, men på sjokolademalt. Dette fører til at ølet er fruktigere enn andre typer stouts, mens det ristede preget forsvinner.

Hvetestout

Hvetestout er stouts brygget med opptil 30 % hvete. Store mengde hvete fører til en bitrere smak, og det var vanlig å brygge med opptil 35 % hvete i middelalderen. På 1700-tallet sluttet man i praksis å brygge stouts med hvete, men flere land i Europa (deriblant Norge), sverget til denne metoden helt til starten av 1900-tallet. I senere tid ble interessen igjen stor for denne typen øl, og land som Australia og Danmark er ledende i produksjonen.

I tillegg til disse gruppene, finnes blant annet stout brygget på østers eller østersekstrakt, sjokoladestout og kaffestout.

Anmeldelser

Murphy Stout Irland

Dette er et typisk mørkt øl fra Irland, som ikke er like mektig som den kansje mer kjente Guinness. Murphy har mye skum og lite kullsyre. Smaken er litt bitter, men samtidig har den en noe tørr ettersmak med en slags fruktig søtlighet. Ølet er fritt for karbonisering, eller kullsyre, noe som er vanlig for stout-øl.

Kilder: Apéritif.no og Engelsk Wikipedia.